swiss-flag.jpg

Ελβετία Φωτογραφίες
Αυτή η φωτογραφία του/της Ελβετία παρέχεται από το TripAdvisor

Η Ελβετία

Γενικά στοιχεία

Η Ελβετία, με επίσημο όνομα Ελβετική Συνομοσπονδία (Schweizerische Eidgenossenschaft, Confédération suisse, Confederazione Svizzera, Confederaziun svizra, Confoederatio Helvetica) είναι μια χώρα της δυτικής Ευρώπης. Συνορεύει δυτικά με τη Γαλλία, νότια και νοτιοανατολικά με την Ιταλία, βόρεια και βορειοανατολικά με τη Γερμανία και ανατολικά με την Αυστρία και το Λιχτενστάιν. Είναι μία μικρή χώρα, με έκταση 41.285 τ.χλμ. και πληθυσμό 7.780.200 (εκτίμηση Δεκέμβριος 2008).

Πρωτεύουσα της Ελβετίας είναι η Βέρνη (128.041 κάτοικοι το 2007) ενώ μεγαλύτερη πόλη η Ζυρίχη. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι η Βασιλεία, η Γενεύη και η Λωζάνη. Νόμισμα έχει το ελβετικό Φράγκο. Είναι χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο και ανεπτυγμένο τουρισμό.

Καλύπτεται στα νότια και στα ανατολικά από τις κεντρικές Άλπεις και βόρειό δυτικά από τον Ισούρα. Οι Άλπεις υποδιαιρούνται στις υψηλές και στις προσώ Άλπεις. Η υψηλότερη κορυφή της χώρας είναι το όρος, Μόντε ρόζο. Με 4638 μέτρα . Τα Ελβετικά βουνά σκεπάζονται πάντα με χιόνια και με παγετώνες. Στη νότιο δυτική άκρη των Άλπεων, και σε ύψος 2500 μέτρα, βρίσκεται η διάβαση του Αγίου Βερνάρ δου που ενώνει την Ελβετία με την Ιταλία. Εκεί είναι χτισμένο ένα μοναστήρι, που οι μοναχοί του με εξασκημένους μεγάλους σκύλους, ανακαλύπτουν τους θαμμένους μέσα στα χιόνια οδοιπόρους και φροντίζουν για τη διάσωση τους.

Ποταμοί, λίμνες, κλίμα, βλάστηση, ζώα

Από τους ποταμούς της Ελβετίας σπουδαιότεροι είναι ο Ρήνος, ο Ροδανός, ο Ίνν και ο Τεσίνος. Μεγάλες λίμνες είναι της Κωσταντίας, της Γενεύης, του Νεσατέλ , της Ζυρίχης, της Λουκέρνης κ.α. Το κλίμα της χώρας είναι πολύ ψυχρό και αλλάζει εύκολα. Βροχές και χιόνια πέφτουν άφθονα. Τα δάση της Ελβετίας αποτελούνται από κωνοφόρα δέντρα. Άφθονα είναι εκεί τα λιβάδια με ζωηρό πράσινο χρώμα και άνθη όπως το έντελβάϊς. Τα ζώα ανήκουν στους ζωϊκούς τύπους των Άλπεων όπως είναι οι αετοί, οι γύπες, τα ελάφια, τα τσακάλια κ.α.

Γεωργία, κτηνοτροφία, δασοκομία, βιομηχανία, εμπόριο, συγκοινωνία, εκπαίδευση

Παράγονται σε ικανοποιητικό ποσοστό, πατάτες, φρούτα, σιτάρι κτλ. Εξαιρετικά αναπτυγμένη είναι η κτηνοτροφία. Περίφημες είναι οι ελβετικές αγελάδες, ασύγκριτο το ελβετικό τυρί και ασυναγώνιστη η ελβετική γαλακτοκομία. Τα πουλερικά, τα πρόβατα, οι καστίκες, τα άλογα υπάρχουν σε αφθονία. Τα δάση αποτελούνται από πεύκα και η εκμετάλευσή τους γίνεται συστηματικά. Η χώρα παράγει τεράστια ηλεκτρική ενέργεια. Και η βιομηχανία της είναι οργανωμένη. Παγκόσμια φήμη έχουν τα ελβετικά ρολόγια. Η επεξεργασία πολύτιμων λίθων είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη. Προόδους έχει σημειώσει η σιδηρουργία, η μηχανουργία και η βιομηχανία ειδών διατροφής, Η τουριστική κίνηση της Ελβετίας είναι από τις πρώτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπόδειγμα θεωρείται η οργάνωση των ξενοδοχείων της. Τέλεια είναι και η συγκοινωνία της. Τα περισσότερα τραίνα της κινούνται με ηλεκτρισμό. Το εξωτερικό εμπόριο είναι εξαιρετικά αναπτυγμένο, ιδιαίτερα το μετακομιστικό. Εισάγονται πρώτες ύλες και τρόφιμα και εξάγονται ρολόγια, υφάσματα, μηχανήματα και χημικά προϊόντα. Η εκπαίδευση ,τέλος, βρίσκεται σε θαυμαστό επίπεδο. Σε μια μικρή χώρα λειτουργούν 7 πανεπιστήμια, πολλές άλλες ανώτατες σχολές, πολλά γυμναστήρια και ιδιωτικά σχολεία κι εκδίδονται 125 εφημερίδες. Ο αναλφαβητισμός είναιάγνωστος στην Ελβετία.

Οικονομία : Η Ελβετία έχει μια ανθηρή και σταθερή οικονομία, με χαμηλή ανεργία και το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη οικονομία μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας. Κατά την τελευταία δεκαετία, η Ελβετία έχει εναρμονίσει την οικονομική της πολιτική με αυτήν της ΕΕ, προκειμένου να ενισχύσει την διεθνή ανταγωνιστικότητά της. Εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει διατηρήσει έως ένα βαθμό το τραπεζικό απόρρητο, παραμένει ελκυστική για τους επενδυτές και το νόμισμά της έχει εξασφαλίσει μακροχρόνια σταθερότητα.

Η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται γύρω από τρεις πόλους: τη βιομηχανία, τον τουρισμό και το εμπόριο. Λόγω του εδάφους και του κλίματος, η Ελβετία δεν μπόρεσε ν' αναπτύξει σε ικανοποιητικό βαθμό τη γεωργία της. Τα κυριότερα γεωργικά της προϊόντα είναι το σιτάρι, το κριθάρι, η βρώμη, οι πατάτες, τα ζαχαρότευτλα και λίγα φρούτα και λαχανικά. Αντίθετα η κτηνοτροφία της, ευνοημένη από το κλίμα αλλά και τη συστηματική και επιστημονική προσπάθεια των Ελβετών, είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η προϊστορία της Ελβετίας παρουσιάζει τους κατοίκους της να ζουν σε συνοικισμούς πάνω σε λίμνες. Έπειτα, ήρθαν να εγκατασταθούν εκεί οι Ελβετοί, μλαός κελτικός. που έζησε διαδοχικά, κάτω από την κυριαρχία των Ρωμαίων, των Βουλγάρων και των Φράγκων. Η Γερμανία, που έκανε αποικία της την Ελβετία από το 1218.κράτησε απέναντί της στάση τυραννική. Έτσι, οι Ε λβετοί αναγκάστηκαν να επαναστατήσουν. Το 1291 έγινε η ένωση των τριών καντονιών της Ελβετίας,που ως το 1315, με σκληρούς αγώνες κατόρθωσαν να διώξουν τους Γερμανούς διοικητές.Τον 15ο αιώνα οι Ελβετοί πολέμησαν εναντιον τπυ Μαξιμιλιανού ώσπου πέτυχαν την ανεξαρτησία τους.

Κύριο άρθρο: Ιστορία της Ελβετίας

Η Ελβετία είναι ομοσπονδία σχετικά αυτόνομου καντόνια, μερικοί των οποίων έχετε μια ιστορία της συνομοσπονδίας που επιστρέφει περισσότερο από 700 έτη, αμφισβητήσιμα βάζοντας τους μεταξύ της παγκόσμιας παλαιότερης επιβίωσης δημοκρατίες.

Σύμφωνα με το δημοφιλή μύθο, 1291, αντιπρόσωποι τρία δασικά καντόνια Uri, Schwyz, και Unterwalden υπέγραψε Ομοσπονδιακός χάρτης. Ο χάρτης ένωσε τα περιληφθέντα συμβαλλόμενα μέρη στην προσπάθεια ενάντια στον ξένο κανόνα από Θ*Χαψσψοuργ, ποιος κράτησε έπειτα το γερμανικό αυτοκρατορικό θρόνο Ιερή ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Μάχη Morgarten στις 15 Νοεμβρίου, 1315, οι Ελβετοί νίκησαν το στρατό του Habsbourg και εξασφάλισαν την σχεδόν-ανεξαρτησία ως ελβετική συνομοσπονδία. Η αυθεντικότητα του ομοσπονδιακού χάρτη είναι συζητημένη, με πολλούς ιστορικούς που συμφωνούν ότι είναι στην πραγματικότητα μια παραποίηση 14$ος αιώνας.

Από 1353, τα τρία αρχικά καντόνια ήταν ενωμένων από τα καντόνια Glarus και Zug και πόλεων κρατών Λουκέρνη, Ζυρίχη και Βέρνη, η διαμόρφωση της "παλαιάς ομοσπονδίασ" οκτώ δηλώνει που ενέμειναν κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου μέρους 15$ος αιώνας (αν και η Ζυρίχη αποβλήθηκε από τη συνομοσπονδία κατά τη διάρκεια 1440s λόγω σε μια εδαφική σύγκρουση) και οδηγημένος σε μια σημαντική αύξηση της δύναμης και τον πλούτο της ομοσπονδίας, ειδικότερα λόγω στις νίκες Κάρολος ο Τολμηρός Burgundy κατά τη διάρκεια 1470s, και η επιτυχία των Ελβετών mercenaries. Η παραδοσιακή διαταγή λιστών καντόνια της Ελβετίας απεικονίζει αυτό το κράτος, απαριθμώντας τα οκτώ "παλαιά καντόνια" πρώτα, με πόλεων κρατών που προηγούνται των καντονίων ίδρυσης, ακολουθούμενος από τα καντόνια που προσχώρησαν στην ομοσπονδία κατόπιν 1481, στην ιστορική διαταγή. Η ελβετική νίκη σε έναν πόλεμο ενάντια Swabian ένωση 1499 ανερχόμενος σε ανεξαρτησία από Ιερή ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

1506, Παπάς δέσμευσε Ελβετική φρουρά αυτός συνεχίζει να εξυπηρετεί Βατικανό μέχρι την παρούσα ημέρα. Η επέκταση της ομοσπονδίας, και η φήμη του αήττητου που αποκτιέται κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πολέμων, υπέστη μια πρώτη οπισθοδρόμηση μέσα 1515 με την ελβετική ήττα Μάχη Marignano.

Η επιτυχία Zwingli"s Ανασχηματισμός σε μερικά καντόνια που οδηγούνται στους διά-καντονικούς πολέμους μέσα 1529 και 1531 (Kappeler Kriege). Η σύγκρουση μεταξύ των καθολικών και προτεσταντικών καντονίων ενέμεινε, να εκραγεί στην περαιτέρω βία μάχες Villmergen 1656 και 1712.

άποψη 1548 Zug

Κάτω από Συνθήκη της Βεστφαλίας 1648, Ανεξαρτησία της ευρωπαϊκής αναγνωρισμένη χώρες Ελβετίας από την ιερή ρωμαϊκή αυτοκρατορία και του ουδετερότητα (r&eacutegime).

1798, οι στρατοί Γαλλική επανάσταση κατακτημένη Ελβετία και ένα νέο ενοποιημένο σύνταγμα. Αυτό συγκέντρωσε την κυβέρνηση της χώρας και κατάργησε αποτελεσματικά τα καντόνια


Συνεπεία του εμφύλιου πολέμου, Η Ελβετία υιοθέτησε το α ομοσπονδιακό σύνταγμα 1848, τροποποιώντας το εκτενώς μέσα 1874 και καθιερώνοντας την ομοσπονδιακή ευθύνη για την υπεράσπιση, εμπόριο, και νομικά θέματα. 1891, το σύνταγμα αναθεωρήθηκε με τα κατ'ασυνήθιστο τρόπο ισχυρά στοιχεία άμεση δημοκρατία, ποια υπολείμματα μοναδικά ακόμα και σήμερα. Από τότε, συνεχής πολιτικός, οικονομικός, και η κοινωνική βελτίωση έχει χαρακτηρίσει την ελβετική ιστορία.

1920, Η Ελβετία ένωσε Ένωση των εθνών, και μέσα 1963 Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πιστοποιημένη η Ελβετία ουδετερότητα μέσα Παγκόσμιος πόλεμος Ι και δεν περιλήφθηκε στρατιωτικά σε σύγκρουση. Η ουδετερότητα πιστοποιήθηκε πάλι μέσα Παγκόσμιος πόλεμος ΙΙ, και αν και μια γερμανική επέμβαση και προγραμματίστηκε και προσδοκήθηκε, τελικά δεν εμφανίστηκε. Η ογκώδης κινητοποίηση των ελβετικών οπλισμένων δυνάμεων κάτω από την ηγεσία των γενικών αναφέρεται συχνά ως αποφασιστικός παράγοντας ότι η γερμανική εισβολή δεν άρχισε ποτέ. Σύγχρονα ιστορικά συμπεράσματα, όπως η έρευνα που γίνεται από Η επιτροπή Bergier, δείξτε ότι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας ήταν το συνεχές εμπόριο από τις ελβετικές τράπεζες με τη ναζιστική Γερμανία.

Το Grossmόnster Ζυρίχη κατά τη διάρκεια της εποχής Χριστουγέννων

Στις γυναίκες χορηγήθηκε το δικαίωμα να ψηφίσουν στα πρώτα καντόνια μέσα 1959, στο ομοσπονδιακό επίπεδο μέσα 1971, στο τελευταίο καντόνιο, Appenzell Innerrhoden, μόνο 1990. 1979, μέρη του καντονίου Βέρνη επιτευχμένη ανεξαρτησία, διαμόρφωση το νέου καντόνιο Jura. 18 Απριλίου, 1999 ο ελβετικός πληθυσμός και τα καντόνια ψήφισαν υπέρ εντελώς αναθεωρημένου ενός ομοσπονδιακού σύνταγμα.

2002 Η Ελβετία έγινε πλήρες μέλος Ηνωμένα Έθνη, αναχώρηση Βατικανό σαν τελευταίο ευρέως αναγνωρισμένο κράτος χωρίς πλήρη ιδιότητα μέλους των Η.Ε. Η Ελβετία δεν είναι κράτος μέλος ΕΕ αλλά ισχύων για την ιδιότητα μέλους εκεί μέσα σε Μάιος 1992. Η Ελβετία δεν έχει προωθήσει αυτήν την εφαρμογή από την απόρριψη, από το δημοψήφισμα, από Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος τον Δεκέμβριο του 1992. Εντούτοις, Ο ελβετικός νόμος προσαρμόζεται βαθμιαία σε αυτόν της ΕΕ και η κυβέρνηση έχει υπογράψει τα διάφορα διμερείς συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελβετία (μαζί με Λιχτενστάιν) έχει περιβληθεί από την ΕΕ από τότε Αυστρίας ιδιότητα μέλους μέσα 1995. 5 Ιουνίου, 2005, Ελβετικοί ψηφοφόροι συμφωνηθέντες, από μια πλειοψηφία 55%, για να ενώσει Συνθήκη του Schengen, ένα αποτέλεσμα που χαιρετίστηκε από τους σχολιαστές της ΕΕ ως σημάδι της καλής θέλησης από μια Ελβετία που θεωρείται παραδοσιακά ως απομονωτιστής.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύριο άρθρο: Πολιτική της Ελβετίας

Σπίτι του Κοινοβουλίου μέσα Βέρνη

Οι διθάλαμοι Ελβετοί το Κοινοβούλιο, η ομοσπονδιακή συνέλευση, είναι το αρχικό κάθισμα της δύναμης, εκτός από το ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Και τα δύο σπίτια, Το Συμβούλιο των κρατών και Το εθνικό Συμβούλιο, έχετε τις ίσες δυνάμεις από κάθε άποψη, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να εισαχθεί η νομοθεσία.

Κάτω από 1999 σύνταγμα, τα καντόνια κρατούν όλες τις δυνάμεις όχι συγκεκριμένα μεταβιβασμένες στην ομοσπονδία.

Τα 46 μέλη του Συμβουλίου των κρατών (δύο από κάθε καντόνιο και ένα από τα προηγούμενα μισά καντόνια) εκλέγονται άμεσα σε κάθε καντόνιο, εκτιμώντας ότι τα 200 μέλη του εθνικού Συμβουλίου εκλέγονται άμεσα στο πλαίσιο ενός συστήματος ανάλογη αντιπροσώπευση. Τα μέλη και των δύο σπιτιών εξυπηρετούν για 4 έτη. Μέσω δημοψηφίσματα οι πολίτες μπορούν να προκαλέσουν οποιοδήποτε νόμο που ψηφίζεται από το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και κατευθείαν πρωτοβουλίες εισάγετε τις τροποποιήσεις στο ομοσπονδιακό σύνταγμα, παραγωγή της Ελβετίας α semi-direct δημοκρατία.

Η κορυφή εκτελεστικός σώμα και κολεκτίβα Αρχηγός κράτους είναι Το ομοσπονδιακό Συμβούλιο, ένα κολλεγιακό σώμα επτά μελών. Αν και το σύνταγμα ορίζει ότι η συνέλευση εκλέγει και εποπτεύει τα μέλη του Συμβουλίου, το τελευταίο (και η διοίκησή του) έχουν υποθέσει βαθμιαία έναν διαπρεπή ρόλο στην κατεύθυνση νομοθετικός διαδικασία καθώς επίσης και εκτελώντας τους ομοσπονδιακούς νόμους. Πρόεδρος της συνομοσπονδίας εκλέγεται από τα επτά για να αναλάβει τις ειδικές αντιπροσωπευτικές λειτουργίες για έναν ενός έτους όρο.

Από το 1959 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2003, τα τέσσερα σημαντικά συμβαλλόμενα μέρη αντιπροσωπεύθηκαν στο ομοσπονδιακό Συμβούλιο σύμφωνα με το "μαγικό τύπο", ανάλογος προς την αντιπροσώπευσή τους στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο: 2 Χριστιανικοί δημοκράτες (CVP/PDC), 2 από Κοινωνικοί δημοκράτες (SPS/PSS), 2 Ελεύθεροι δημοκράτες (FDP/PRD), και 1 από Συμβαλλόμενο μέρος των ελβετικών λαών (svp/UDC). Αυτή η παραδοσιακή διανομή των καθισμάτων, εντούτοις, δεν υποστηρίζεται από οποιοδήποτε νόμο, και στις 2003 εκλογές στο ομοσπονδιακό Συμβούλιο το CVP/PDC έχασε το δεύτερο κάθισμά τους svp/Udc.

Η λειτουργία Ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο είναι να ακούσει τις εκκλήσεις των καντονικών δικαστηρίων ή τις διοικητικές αποφάσεις της ομοσπονδιακής διοίκησης. Οι δικαστές εκλέγονται από την ομοσπονδιακή συνέλευση για τους εξαετείς όρους.

Δείτε επίσης:

πηγες:

Τα Καλύτερα Πανεπιστήμια της Ελβετίας

Στην Ελβετία υπάρχουν 12 κρατικά πανεπιστήμια εκ των οποίων τα δύο είναι ομοσπονδιακά τεχνικά ινστιτούτα. Οι γλώσσες διδασκαλίας διαφέρουν, ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται το κάθε πανεπιστήμιο. Υπάρχουν βέβαια και πολλά κολέγια στα οποία τα μαθήματα διδάσκονται στα αγγλικά, όμως δεν θεωρούνται τόσο αξιόπιστα.

Ολα τα πανεπιστήμια έχουν την ίδια βασική δομή μαθημάτων (νομικά, οικονομικά, κοινωνιολογία, φυσικές επιστήμες, φαρμακευτική, καλές τέχνες και μαθηματικά) με κάποιες μικρές διαφορές στα τμήματα.Π.χ. το St. Gallen ειδικεύεται στα οικονομικά, στην κοινωνιολογία και στα νομικά.

Το Lucerne στη φιλοσοφία, στα νομικά και στις τέχνες. Το Università della Svizzera Italiana στην αρχιτεκτονική, στην οικονομία και στις επικοινωνίες.

Από τα δύο τεχνικά ινστιτούτα Eidgenossische Technische Hochschule Zurich και École Polytechnique federale de Lausanne αποφοιτούν υπερ-ειδικευμένοι τεχνικοί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και επιστήμονες.

Τα 12 πανεπιστήμια και οι γλώσσες στις οποίες γίνεται η διδασκαλία είναι:

Γερμανικά και/ή γαλλικά: Université de Fribourg/Universitat Freiburg . Για σπουδές στην Ψυχολογία

Μόνο γερμανικά: Universitat Basel , Universitat Bern , Universitat Luzern

Μόνο γαλλικά: Université de Génève για σπουδές στην Ψυχολογία, École Polytechnique federale de Lausanne για σπουδές στην Ψυχολογία, Université de Lausanne και Université de Neuchatel για σπουδές στην Ψυχολογία.

Ιταλικά: Università della Svizzera Italiana .

ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ

Ελβετικό φράγκο (ISO 4217: CHF ή 756), CHF, Conf?deratio helvetica φράγκο, είναι νόμισμα και νομική προσφορά Ελβετία και Λιχτενστάιν. Εκδίδεται από κεντρική τράπεζα από την Ελβετία, Ελβετική εθνική τράπεζα.

Το ελβετικό φράγκο είναι το μόνο νόμισμα που ονομάζεται φράγκο ακόμα στην Ευρώπη. Το όνομά του στις τέσσερις επίσημες γλώσσες της Ελβετίας: Franken (Γερμανικά), φράγκο (Γαλλικά και Ρχαετο-ρομανηθ), και Franco (Ιταλικά). Η μικρότερη μετονομασία, όποιος αξίζει ένα εκατοστό ενός φράγκου, καλείται Rappen στα γερμανικά, σαντίμ στα γαλλικά, centesimo στα ιταλικά και κτύπημα σε ρχαετο-ρομανηθ. Τα γαλλικά ονόματα χρησιμοποιούνται στα αγγλικά.

Από 1 Ιανουαρίου, 2005, το ελβετικό φράγκο άξιζε Θ*UΣ$ 0.858101 ή € 0.646289. Από τα μέσα του 2003, έχει κρατηθεί σχετικά σταθερό στο ευρώ σε μια αξία περίπου 1,55 CHF ανά ευρώ, και αυξάνεται έτσι και πέφτει ενάντια στο u.το Θ*ς. δολάριο με το ευρώ.

ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΣΤΗ ΕΛΒΕΤΙΑ

Γάμος

Η παράδοση εδώ θέλει μικρές παράνυφους να κρατούν χρωματιστά μαντήλια, επιδεικνύοντας τα στους καλεσμένους. Οι καλεσμένοι μπορούν να «αγοράσουν» ένα από αυτά τα μαντήλια, βοηθώντας έτσι το ζευγάρι να ετοιμάσει το νέο του σπιτικό.

Χριστούγεννα

Στην Ελβετία οι τέσσερις εβδομάδες προ των Χριστουγέννων εορτάζονται με πλούσια παραδοσιακά έθιμα, όπως το γιορτινό στεφάνι και το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο.


Ο «Samichlaus» όπως ονομάζεται στη γερμανική πλευρά της Ελβετίας ο Άγιος Νικόλαος μοιράζει γλυκά και δώρα στα παιδιά στις 6 Δεκεμβρίου. Η παραμονή των Χριστουγέννων με όλα τα άλλα έθιμα του Δένδρου ,τα κάλαντα, το γιορτινό τραπέζι και η λειτουργία των Χριστουγέννων χαρακτηρίζουν την ημέρα αυτή.


Ελβετία Εικόνες
Αυτή η φωτογραφία του/της Ελβετία παρέχεται από το TripAdvisor
Ελβετία Εικόνες
Αυτή η φωτογραφία του/της Ελβετία παρέχεται από το TripAdvisor

Ελβετία Φωτογραφίες
Αυτή η φωτογραφία του/της Ελβετία παρέχεται από το TripAdvisor
Ελβετία Φωτογραφίες
Αυτή η φωτογραφία του/της Ελβετία παρέχεται από το TripAdvisor

Ελβετία Φωτογραφίες
Αυτή η φωτογραφία του/της Ελβετία παρέχεται από το TripAdvisor
Ελβετία Εικόνες
Αυτή η φωτογραφία του/της Ελβετία παρέχεται από το TripAdvisor

Ελβετία Φωτογραφίες
Αυτή η φωτογραφία του/της Ελβετία παρέχεται από το TripAdvisor
Ελβετία Φωτογραφίες
Αυτή η φωτογραφία του/της Ελβετία παρέχεται από το TripAdvisor

Ελβετία Φωτογραφίες
Αυτή η φωτογραφία του/της Ελβετία παρέχεται από το TripAdvisor
Ελβετία Φωτογραφίες
Αυτή η φωτογραφία του/της Ελβετία παρέχεται από το TripAdvisor


Ελβετία Φωτογραφίες
Αυτή η φωτογραφία του/της Ελβετία παρέχεται από το TripAdvisor
Ελβετία Φωτογραφίες
Αυτή η φωτογραφία του/της Ελβετία παρέχεται από το TripAdvisor

Ελβετία Εικόνες
Αυτή η φωτογραφία του/της Ελβετία παρέχεται από το TripAdvisor
Ελβετία Εικόνες
Αυτή η φωτογραφία του/της Ελβετία παρέχεται από το TripAdvisor

Ελβετία Εικόνες
Αυτή η φωτογραφία του/της Ελβετία παρέχεται από το TripAdvisor
http://www.travelstories.gr/photo/watermark.php?file=14562&size=1

http://www.travelstories.gr/photo/watermark.php?file=15048
http://www.travelstories.gr/photo/watermark.php?file=15046&size=1

Ελβετία Φωτογραφίες
Αυτή η φωτογραφία του/της Ελβετία παρέχεται από το TripAdvisor
Ελβετία Φωτογραφίες
Αυτή η φωτογραφία του/της Ελβετία παρέχεται από το TripAdvisor


Ελβετία Φωτογραφίες
Αυτή η φωτογραφία του/της Ελβετία παρέχεται από το TripAdvisor

http://www.travelstories.gr/photo/watermark.php?file=14561&size=1
Ελβετία Φωτογραφίες
Αυτή η φωτογραφία του/της Ελβετία παρέχεται από το TripAdvisorΣτη Γκλάνερλαντ, στις 6 Δεκεμβρίου, οι μαθητές κάνουν παρέλαση, χτυπώντας κουδούνια διαφόρων μεγεθών, πότε ρυθμικά και πότε ασυντόνιστα.Οι κάτοικοι του χωριού, δίνουν στα παιδιά διάφορα νόστιμα καλούδια.Την τελευταία Πέμπτη πριν από τα Χριστούγεννα, στη Weinfelden, τα παιδιά παρελαύνουν στους δρόμους και κρατάνε τεύτλα, μέσα στα οποία έχουν τοποθετήσει ένα κερί. Τραγουδούν τα κάλαντα στην κεντρική πλατεία της πόλης και μετά πηγαίνουν στα σχολεία τους όπου τρώνε ψωμί και λουκάνικα.Υπάρχει ένα έθιμο, το οποίο χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα.Την παραμονή των Χριστουγέννων, στο χωριό Ziefen, οι εργένηδες, φοράνε μακριά μαύρα παλτά και ψηλά μαύρα καπέλα και παρελαύνουν στους δρόμους του χωριού. Ο πιο ψηλός από αυτούς, φορά μία άσπρη γενειάδα και είναι ο πρώτος στη σειρά, ενώ κρατάει κι ένα κοντάρι, στην άκρη του οποίου είναι δεμένο ένα κουρέλι γεμάτο κάπνες. Όσοι έχουν περιέργεια να δουν από κοντά την παρέλαση αυτή, συνήθως καταλήγουν με το πρόσωπό τους γεμάτο κάπνες!Στην πόλη Laupen, στην αρχή οι συγκεκριμένοι εορτασμοί γίνονταν την Παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά μετά από τις προσπάθειες των ιερέων να τους κηρύξουν παράνομους, άρχισαν να εορτάζονται την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπου τυπικά οι άγιες ημέρες της γέννησης του Χριστού έχουν περάσει.Οι ρίζες του περίεργου αυτού εθίμου βρίσκονται κάπου στις απαρχές του 19ου αιώνα.ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ (Christmas Market) ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ BASELΤι γίνεται τώρα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς..Αφού πέσει για τα καλά η νύχτα, στις 31 Δεκεμβρίου τα αγόρια ξεκινούν να κατεβαίνουν στο χωριό, από το κάστρο που βρίσκεται σε κάτι λόφους. Χωρίζονται σε 3 ομάδες.Η μία ομάδα, οι “κωδωνοκρούστες ” κρατάνε μεγάλα κουδούνια, τα οποία μπορούν να ακουστούν αρκετά χιλιόμετρα μακριά.Η δεύτερη ομάδα είναι “τα αγόρια με τις σκούπες” που κρατάνε κοντάρια στα οποία έχουν δέσει κλαριά από ένα θάμνο που μοιάζει με βατομουριά.Η τρίτη ομάδα, “οι άνδρες με τις κύστες ” κρατούν κύστες γουρουνιών φουσκωμένες με αέρα. Στο τέλος της παρέλασης, η δεύτερη και η τρίτη ομάδα”, χτυπούν” τους παρευρισκόμενους, και ειδικά τις νεαρές κοπέλες, μέχρι τα “όπλα” τους καταστραφούν.Πηγή: ert Photo: www.pbase.com ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ 18/12/2009 Winter Holidays - Γιορτές, Ήθη και Έθιμα Στη Γκλάνερλαντ, στις 6 Δεκεμβρίου, νέοι και νέες της πόλης δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στην έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων, παρελαύνοντας στους δρόμους και χτυπώντας με όλη τους τη δύναμη μικρά και μεγάλα κουδούνια.. Έτσι, δίνουν το έναυσμα για την έναρξη της πιο αγαπημένης γιορτής του χρόνου και οι κάτοικοι της πόλης με τη σειρά τους, δίνουν στα παιδιά σαν δώρο, νόστιμες τοπικές λιχουδιές! Την τελευταία Πέμπτη πριν από τα Χριστούγεννα, στη Weinfelden, τα παιδιά παρελαύνουν στους δρόμους και κρατάνε τεύτλα, μέσα στα οποία έχουν τοποθετήσει ένα κερί. Τραγουδούν τα κάλαντα στην κεντρική πλατεία της πόλης και μετά πηγαίνουν στα σχολεία τους όπου τρώνε ψωμί και λουκάνικα. Υπάρχει ένα έθιμο, το οποίο χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα. Την παραμονή των Χριστουγέννων, στο χωριό Ziefen, οι εργένηδες, φοράνε μακριά μαύρα παλτά και ψηλά μαύρα καπέλα και παρελαύνουν στους δρόμους του χωριού. Ο πιο ψηλός από αυτούς, φορά μία άσπρη γενειάδα και είναι ο πρώτος στη σειρά, ενώ κρατάει κι ένα κοντάρι, στην άκρη του οποίου είναι δεμένο ένα κουρέλι γεμάτο κάπνες.Όσοι έχουν περιέργεια να δουν από κοντά την παρέλαση αυτή, συνήθως καταλήγουν με το πρόσωπό τους γεμάτο κάπνες! Στην πόλη Laupen, στην αρχή οι συγκεκριμένοι εορτασμοί γίνονταν την Παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά μετά από τις προσπάθειες των ιερέων να τους κηρύξουν παράνομους, άρχισαν να εορτάζοντι την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπου τυπικά οι άγιες ημέρες της γέννησης του Χριστού έχουν περάσει. Οι ρίζες του περίεργου αυτού εθίμου βρίσκονται κάπου στις απαρχές του 19ου αιώνα.
πηγές
*
*