.
ΦΙΛΑΝΔΙΑ
Finland_big.jpg

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ

Η Φινλανδία, χώρα πλούσια σε λίμνες και δάση, είναι ίσως περισσότερο γνωστή για την παρθένα φυσική ομορφιά της. Στο βόρειο τμήμα της χώρας, οι λευκές νύκτες, κατά τις οποίες ο ήλιος δεν δύει, διαρκούν περίπου 10 εβδομάδες το καλοκαίρι. Επίσης, το χειμώνα στην ίδια περιοχή και για 8 περίπου εβδομάδες ο ήλιος δεν ανατέλλει ποτέ.
Λόγω της σουηδικής κατοχής επί επτά αιώνες (από τον 12ο αιώνα μέχρι το 1809), το 6% περίπου του πληθυσμού μιλά σουηδικά. Η Φινλανδία έγινε ανεξάρτητο κράτος μετά τη ρωσική επανάσταση του 1917. Έκτοτε, η Φινλανδία είναι δημοκρατία. Το Κοινοβούλιό της έχει ένα σώμα του οποίου τα 200 μέλη εκλέγονται κάθε τέσσερα χρόνια.
Η χώρα έχει αναπτύξει μια σύγχρονη, ανταγωνιστική οικονομία και είναι πρωτοπόρος παγκοσμίως σε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό. Εξάγει κυρίως
τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, μηχανολογικά προϊόντα, χαρτί, ξυλεία, ξυλοπολτό, είδη από γυαλί, ανοξείδωτο χάλυβα και κεραμικά.
Η ομορφιά των βόρειων περιοχών της έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων το συνθέτη Σιμπέλιους και το σχεδιαστή Άλβαρ Άαλτο. Στον τομέα του αθλητισμού, η Φινλανδία έχει να επιδείξει πολλούς πρωταθλητές, όπως τους πιλότους της Φόρμουλα 1 Μίκα Χάκινεν και Κίμι Ραϊκόνεν.
Η Φινλανδία είναι γνωστή ως "Χώρα των χιλίων λιμνών", αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν συνολικά 187.888 λίμνες. Οι λίμνες είναι ένας πραγματικός λαβύρινθος με πολλούς κόλπους, ακρωτήρια και νησιά. Μερικές φορές είναι ανοιχτές προς το πέλαγος. Συνδέονται μεταξύ τους με τους ποταμούς, τα στενά και τα κανάλια. Οι υδάτινες οδοί προσφέρουν την ευκαιρία για ποκίλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο οι άνθρωποι κολυμπούν ή κάνουν κωπηλασία στις λίμνες και τους ποταμούς.
external image finland-flag.jpg
Τα ταξίδια με πλοία που φεύγουν από όλες τις μεγάλες πόλεις στις ακτές των λιμνών προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία.
Το χειμώνα, όταν ο πάγος καλύπτει την επιφάνεια των λιμνών, οι άνθρωποι χαίρονται το σκι ή το πατινάζ.

ΓΛΩΣΣΑ

Η Φινλανδία είναι, επίσημα, δίγλωσση χώρα: τα φιλανδικά μιλιούνται κατά 92,3% και τα σουηδικά κατά 5,6%. Περίπου 1.700 άνθρωποι στη Λαπωνία μιλούν τις γλώσσες SAMI.
Οι περίπου 300.000 σουηδόφωνοι Φιλανδοί ζουν κατά κύριο λόγο στην ακτογραμμή του αρχιπελάγους και στην Ostrobothia (στον κόλπο Bothia).
Δεδομένου ότι τα φιλανδικά είναι η μητρική γλώσσα μόνο για πέντε εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, οι Φιλανδοί επιβάλλεται να μιλούν ξένες γλώσσες. Αυτό είναι πλεονέκτημα για τους ξένους επισκέπτες. Πολλοί είναι οι Φιλανδοί που μιλούν αγγλικά, άλλοι πάλι γερμανικά και ορισμένοι κάποια άλλη ευρωπαϊκή γλώσσα. Ακόμα και στην αρκετά απίθανη περίπτωση που κάποιος δε μιλά μία ξένη γλώσσα, η παροιμιώδης φιλοξενία και η εξυπηρέτηση των Φιλανδών, ή μία φανταστική νοηματική γλώσσα φέρνουν τη λύση.
Σε αντίθεση με τη σουηδική, τη ρωσική και την αγγλική γλώσσα, η φιλανδική δεν ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια. Μαζί με τα κάπως κοντινά εσθονικά και πολύ διαφορετικά ουγγρικά ανήκουν στη φινοουγγρική ομάδα γλωσσών, οι οποίες μιλιούνται μόνο από είκοσι εκατομμύρια ανθρώπους συνολικά.
external image 28-12-10_370709_231.jpg


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ- ΜΟΥΣΕΙΑ

ο μνημείο του Εθνικού συνθέτη της Φιλανδίας Γιαν Σιμπέλιους το οποίο βρίσκετε στο ομώνυμο πάρκο σε πολύ όμορφη τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Ελσίνκι. Αν και με το συγκεκριμένο έργο τέχνης δεν ενθουσιαστήκαμε αξίζει να το επισκεφτείτε για να περπατήσετε στην γύρω περιοχή
Το Εθνικό Μουσείο της Φιλανδίας που παρουσιάζει τον Φιλανδικό τρόπο ζωής από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα. Στεγάζεται σε ένα επιβλητικό κτίριο και έχει πολύ ενδιαφέρουσες συλλογές οι οποίες χωρίζονται σε 5 κυρίως μέρη. Εμάς άρεσε παραπάνω το τμήμα με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και έπιπλα των Φιλανδών.
ο κάστρο Suomenlinna το οποίο είναι χτισμένο σε τέσσερα διαφορετικά νησιά στις ακτές του Ελσίνκι τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες. Το κάστρο είναι ένα από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Είναι πολύ εντυπωσιακό και τεράστιο σε μέγεθος σε σημείο που αρκετός κόσμος το συγκρίνει με αυτό του Γιβραλτάρ. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν μουσεία , εστιατόρια , πάρκα και καφετέριες και κατά τη γνώμη μου είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης. Μπορείτε να πάτε με φέρυ από την πλατεία market ( κάθε 30 λεπτά ). 2) Η πλατεία Senate με πολλά εμπορικά μαγαζιά και εστιατόρια. Στην πλατεία υπάρχουν πολλά εντυπωσιακά κτίρια όπως η Μητρόπολη , το κτίριο της έδρας της κυβέρνησης της Φιλανδίας και κτίρια του Πανεπιστημίου. 3) Η πλατεία Market ίσως το πιο κεντρικό σημείο της πόλης που βρίσκεται ανάμεσα από τη θάλασσα και μια σειρά από εντυπωσιακά κτίρια όπως το . Μπορείτε να πάτε με φέρυ από την πλατεία Market ή με μετρό και λεοφωρείο.ρο» , η Πρεσβεία της Σουηδίας και το Δημαρχείο της πόλης. Πολύς κόσμος μαζεύεται κατά την αλλαγή φρουράς στο Προεδρικό Μέγαρο. 4) Ο ζωολογικός κήπος του«Προεδρικό ΜέγαΕλσίνκι που είναι στο νησί Korkeasaari και περιέχει πάνω από 200 διαφορετικά είδη ζώωνexternal image __________________.jpg


Φινλανδία Εικόνες
Αυτή η φωτογραφία του/της Φινλανδία παρέχεται από το TripAdvisor
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΡΟΥΠΑΚΑ
ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΣΤΟΥΡΑΙΤΗ
ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΙΜΟΥ